7 Kesilapan Yang Anda Lakukan Semasa Mengambil Pinjaman Peribadi

 

Sekurang-kurangnya satu titik dalam kehidupan orang dewasa, kita membuat pinjaman untuk membeli sesuatu, membayar sesuatu, atau memulakan perniagaan. Pinjaman peribadi boleh menjadi penyelesaian yang menarik apabila anda memerlukan wang tunai yang cepat tanpa cagaran dan beberapa soalan yang ditanya. Kadangkala, anda mendapat kelulusan untuk pinjaman peribadi anda dengan serta-merta.

 

Sesetengah pemberi pinjaman hari ini berbangga dengan kelulusan 5-30 minit untuk mengeluarkan wang, tetapi ia boleh berkisar manakala sesetengahnya masih mengambil masa 24 jam sehingga 5 hari perniagaan atau seminggu untuk memproses permohonan dan kelulusan pinjaman. Tetapi tidak semua orang menggunakan pinjaman peribadi ini dengan potensi penuh mereka. Daripada memperoleh lebih banyak, mereka akhirnya kehilangan wang dan meletakkan diri mereka dalam hutang yang lebih besar. Ini boleh menyebabkan bukan sahaja masalah kewangan, tetapi masalah di rumah juga.

 

 

 

 

Sudah tentu, tidak semua kesilapan yang kita lakukan semasa membuat pinjaman peribadi 2022 membawa kepada hutang, masalah kewangan yang lebih besar, atau perceraian. Sesetengah daripada mereka hanya cukup kecil untuk menyebabkan kesulitan, seperti pemprosesan permohonan yang berpanjangan dan sebagainya. Walau bagaimanapun, ini adalah kesilapan yang masih boleh anda cegah dengan baik:

 

1. Meminjam paksaan

Fikir dulu sebelum buat pinjaman! Mendapatkan pinjaman adalah komitmen yang besar. Ia seperti memasuki hubungan. Hanya kerana ahli keluarga memberitahu anda bahawa anda telah menambah berat badan tidak bermakna anda perlu pergi ke bank dan mendapatkan pinjaman supaya anda boleh Zumba, mendaftarkan diri anda dalam kelas CrossFit, atau mendapatkan rawatan perubatan untuk mendapatkannya. menyingkirkan "lemak berlebihan" yang mungkin tidak wujud. Fikirkan keputusan anda sebelum melakukannya. Ia mungkin menjimatkan banyak masa, usaha dan wang anda.

 

2. Tiada rancangan jangka panjang

Pinjaman impuls sebenarnya boleh membawa kepada masalah ini. Apabila anda membuat pinjaman secara terdorong, anda tidak merancang sepenuhnya kewangan jangka panjang anda. Iaitu, anda tidak mempertimbangkan perbelanjaan harian anda untuk masa hadapan. Tidak mempunyai rancangan kewangan jangka panjang boleh menyebabkan anda menghadapi banyak masalah, seperti hutang, ketidakupayaan untuk membayar bil, dan hampir selalu kekurangan wang untuk membeli makanan dan barangan runcit: asas yang anda perlukan untuk kehidupan seharian.

 

Oleh itu, ingatlah, apabila anda membuat pinjaman, fikirkan juga tentang masa depan dan bagaimana anda akan membayar balik pinjaman itu, serta dari mana anda akan mendapatkan wang untuk membayarnya.

 

3. Kertas kerja tidak lengkap

Terlupa untuk menyerahkan semua kertas kerja dan dokumen yang diperlukan boleh membawa kepada proses permohonan pinjaman yang sangat menjengkelkan dan mengecewakan. Biasanya, salah peminjam kerana tidak membaca senarai penuh keperluan, memikirkan bahawa memandangkan pinjaman peribadi adalah cara cepat untuk mendapatkan wang tunai, ia boleh dilakukan dengan mudah dengan hanya menandatangani beberapa kertas. Ianya bukan.

 

Anda perlu membuktikan kepada bank atau agensi pemberi pinjaman bahawa anda mampu membayar balik jumlah pinjaman yang anda ambil (bertambah faedah). Tidak menyerahkan kertas kerja dan keperluan yang lengkap hanya akan melambatkan permohonan pinjaman anda, dan menangguhkan sebarang rancangan yang anda ada dengan mereka.

 

Anda mungkin perlu berulang-alik ke bank atau agensi pemberi pinjaman hanya untuk mendapatkan kelulusan permohonan anda. Sebelum memohon, pastikan anda mempunyai semua keperluan yang diperlukan (salinan fotokopi tambahan tidak akan menyakitkan, sama ada) untuk permohonan yang lancar dan mudah.

 

4. Pendedahan tidak lengkap

Anda perlu melengkapkan borang permohonan pinjaman anda dengan 100% kejujuran yang lengkap, tiada jika atau tetapi. Jadilah setepat dan tepat yang anda boleh. kenapa? Tidak memberitahu bank atau agensi pinjaman anda kebenaran boleh dan akan menggigit anda pada akhirnya.

 

Pendedahan yang tidak lengkap boleh membawa kepada kes mahkamah atau kes jenayah kerana anda melakukan penipuan. Lebih buruk lagi, anda mungkin menggunakan maklumat orang lain semasa anda mengisi permohonan pinjaman anda, dan itu adalah kecurian identiti. jangan buat ini. Menurut admin blog kereta sewa Kulim airport, sekiranya anda menipu ketika membuat permohonan pinjaman peribadi, anda boleh didakwa di mahkamah.

 

Jika permohonan itu memberitahu anda untuk mendedahkan maklumat yang mereka perlukan untuk melengkapkan permohonan itu, maka berbuat demikian. Jika anda tidak selesa berkongsi maklumat itu, tanya bank atau agensi pemberi pinjaman cara untuk mengatasinya, dan mereka akan dengan senang hati membantu.

 

5. Meminjam untuk orang lain

Sesetengah orang meminjam pinjaman peribadi atas nama mereka tetapi memberikan wang itu untuk digunakan oleh orang lain. Jangan lakukan ini! Ini bermasalah kerana orang lain bukan orang yang membayar balik pinjaman dengan faedah. Lebih-lebih lagi, orang lain hanya boleh melarikan diri dengan wang dan meninggalkan anda dalam habuk, membayar pinjaman dan faedahnya tanpa

anda mendapat sebarang faedah pinjaman.

 

6. Mengabaikan cetakan halus

Memandangkan mendapatkan pinjaman juga merupakan satu bentuk kontrak yang mengikat antara anda dan bank atau agensi pemberi pinjaman anda, anda perlu membaca cetakan halus. Anda mungkin kehilangan maklumat penting tentang pinjaman yang anda perolehi, seperti faedah fleksibel yang boleh berubah setiap bulan, atau perubahan penting pada tempoh pinjaman anda boleh diubah oleh bank tanpa pengetahuan awal anda melainkan anda memintanya. Ini adalah butiran yang perlu anda ketahui kerana ia boleh membuat atau memecahkan permohonan anda. Bacalah sebelum anda menandatangani garis putus-putus!

 

7. Lupa untuk membandingkan

Untuk mendapatkan yang terbaik daripada pinjaman peribadi anda, jangan lupa untuk membandingkan produk pinjaman yang tersedia untuk anda. Semak kadar faedah, kadar peratusan tahunan dan tempoh pinjaman mereka untuk memastikan anda mendapat produk pinjaman peribadi yang sesuai untuk anda. Ini akan membantu anda menjimatkan wang juga, dalam jangka masa panjang.